Yerel mağazalara dönüş başlar mı?

By 16 Haziran 2020Genel, sosyal medya, web

Farklı deneyimleri yaşadığımız 2020 yılında geçirdiğimiz pandemi sürecinde e-ticarete yoğun ilgi oluştu. Yerel mağazalar kapanmıştı veya insanlar tedbirden dolayı online olarak sipariş veriyordu. kargo şirketleri aşırı yoğunluktan hizmet aksatmaya bile başladılar.  Hal böyleyken kendisini dijitalleştiren mağazalar kısmen etkilendi. Birçok firmada da dijitalleşme fikri oluştu. Normalleşmeye başladığımız bu süreçte eski alışkanlıklarımıza döner miyiz? Yerel mağazalara dönüş başlar mı?  Dijital sektör artmaya devam eder mi? soruları aklımıza geliyor.

eMarketer baş analisti; normalleşmeye başlayan ülkelerde e-ticaret mağazaları büyüme hızını kaybetmemiş ve satışlarda artış devam ettiği görüldüğünü açıklıyor. Aynı zamanda mağaza sahiplerinin davranışları gözlendiğinde Pandemi öncesinde ve sürecinde adım atamadığı dijitalleşmeyi atmasının gerektiğine ikna olduğunu gösteriyor. Büyük firmalar kendi e-ticaret sisteminde aksayan kısımları görüp daha esnek ve geniş bir ağ yapısı oluşturma planına başladılar bile.

Bu süreçler sonunda analizlere göre

, büyük firmalar için yerel mağazalar sadece showroom olarak il bazında tek bir mağaza olarak açılacağını ve sanal üç boyutlu ürün tanıtım deneyimini birçok mağazanın geçebileceğini gösteriyor. Analistler bu sürecin ne kadar süreceğini kesin olarak tahmin edememekle birlikte yakın zamanda bu dijitalleşme ağının başlayacağını düşünüyorlar.

Konuyu başka yere taşırsak çoğu mağazalar üretim ile müşteri arasında kar odaklı bir aracı sistemdi. Yeni kendi sattığı ürünü üretmiyor sadece aracılık ediyordu. Üreten kişilerde aracılık işi için zaman kalmadığından ona vakit ayıramıyordu. Dijitalleşen dünyada üretici ile müşteri arasında ki aracıları en aza indiriyor ve bireysel online mağazalarını açabilme imkanı kılıyor. Bu süreçte yerel mağazaların azalmasından kaynaklanan istihdamın üretime kayacağını düşünüyorum. Sanat, fikir veya ürün üretimi gerçekleştirerek farklı bir devrim dönemi başlayabilir. Rönasans benzeri bir devrim gelebilir.

Konumuza dönersek, yerel mağazaların eskisi kadar olmayacağını herkes kabul ediyor. Ama insanların eve tıkanmaktan hoşnut olmadığı ve aklında alışveriş olmadan da gezip görüp alabileceği mağazalar her zaman ihtiyaç duyulacaktır. Müşteri sayısı eskisi kadar olmayacağından ve maliyeti düşürmek adına büyük firmalar illerde ki mağaza sayısını indirecekler gibi gözüküyor. En azından yeni bir mağaza açılışı yapmazlar. Yerel mağazaların kira ve aylık standart giderleri ciddi bir yük olduğundan dijitalleşen bir mağaza sadece başlangıçta bir yatırım gerektiriyor. Aynı zamanda tekrar ulaşılabilir müşteri portföyü oluşuyor. Tüm bunları göz önüne alırsak; yerel mağazalara dönüş %80 civarında gözüküyor. Dijitalleşen firmaların yapacağı atılımlarla dijital mağazalarda artış devam edecektir. Firmalar için iki şey ortaya çıkıyor üretim ve dijital. İkisini çok iyi yapanlar başarıya çok hızlı ulaşıyorlar.